Upravljanje apsentizmom je postalo potrebnije nego ikada...


I zato će se nove generacije budućih Absence managera školovati na potpuno drugačiji način


 

Absence manager je naziv za stručnjaka koji se unutar jedne organizacije bavi upravljanjem različtim vrstama privremenog ili trajnog izostanaka radnika iz radnog procesa (Apsentizam), a s ciljem povećanja radne produktivnosti.

Absence manageri su zaduženi da unutar svojih organizacija uspostave i vode proces upravljanja svim vrstama apsentizma (planiranim i neplaniranim) uključujući i slične pojave poput “prividne prisutnosti” (radnik je na poslu ali ne radi!) ili fluktuacije (trajnog napuštanja organizacije). 

 

Organizacije koje imaju Absence managera:

 

Smanjuju ukupne troškove rada (15% niži troškovi rada)

 

Povećavaju stupanj angažiranosti radnika (20% više angažiranih radnika)

 

Unaprjeđuju produktivnost rada (22% porast rezultata rada)

 

Uspješno zadržavaju svoje radnike (30% manja fluktuacija)

 

Podižu razinu organizacijske kulture (64% manje zloupotreba izostanaka)

Najveća snaga ovog treninga je to što se znanja odmah po stjecanju mogu primijeniti u organizaciji.

Tanja Šeparović - Kelemen

Triglav osiguranje d.d., Zagreb

Osim teorije, jako puno praktičnih primjera koji su vrlo primjenjivi u poslu… 

Jelena Novačić

Energo d.o.o., Rijeka

Nakon godinu dana upravljanja mogu reći da je uticaj Akademije na  samopouzdanje I upravljanje ljudima neprocenjiv… 

Dragana Vasić

Coopertires, Kruševac

Kao iskusna konzultantica, rijetko naiđem na edukaciju s toliko praktičnih alata kojima se može utjecati, ne samo na financijske uštede u poslovanju, već i na cijeli sustav i organizacijsku kulturu…

Jasmina Sočković

HR consultant, Pilgrim d.o.o., Zagreb

ABSENCE e-ACADEMY U KRATKIM CRTAMA


 

Absence e-Academy je model specijalističke edukacije internih stručnjaka za upravljanje apsentizmom. Završetkom edukacije, polaznik će moći samostalno izraditi analizu, osmisliti strategiju upravljanja apsentizmom u svojoj organizaciji, te  implementirati alate potrebne za smanjenje postojećih i prevenciju budućih izostanaka radnika iz radnog procesa uključujući i potencijalne zloupotrebe bolovanja.

 

Ulaganjem u edukaciju budućih Absence managera, vještina upravljanja izostancima postaje trajna imovina poslodavca, a značajne uštede su odmah vidljive u bilanci poduzeća. Zbog toga je period povrata investicije u edukaciju vrlo kratak (samo nekoliko mjeseci), a prvi rezultati rada internog stručnjaka praktički su vidljivi nakon isteka jednog kvartala.

 

Od 2021. godine Absence Academy dobiva novu dimenziju i postaje “učenje na daljinu” kroz multimodalni pristup i naprednu on-line platformu. Na taj način proces prijenosa znanja značajno je unaprijeđen a polaznici uz akademiju mogu normalno obavljati svoje redovne poslove.   

 


 

Multimodalni pristup - učenje prilagođeno praćenju uživo ili on-line!

Multimodalno učenje podrazumijeva upotrebu komunikativne prakse u smislu istovremene upotrebe  tekstualnih, auditivnih, jezičkih, prostornih i vizuelnih resursa, ili modova (eng. modes) koji se koriste za kreiranje poruka odnosno olakšani prijenos znanja. Dakle,  akademija je dizajnirana na način da su polaznici aktivno uključeni u proces prijenosa znanja a u tom procesu predavačima su na raspolaganju brojni alati koji potiču lakše usvajanje gradiva. Koncept akademije je prilagođen hibridnom načinu rada tako da polaznici mogu pratiti nastavu uživo u učionici ili on-line sa neke udaljene lokacije.  

Fleksibilna struktura - 14 modula za učenje bez stresa

Prilikom dizajniranja programa imperativ je bio prilagoditi ga potrebama polaznika zbog čega su struktura i način izvedbe izrazito fleksibilni. Akademija se sastoji od 14 interaktivnih modula kroz koje je obuhvaćena cjelokupna tematika vezana za proces upravljanja apsentirmom. Iako se moduli međusobno značajno razlikuju prema temama, predavačima i tehnici prijenosa znanja, jedno im je ipak zajedničko: Polaznik nije obavezan prisustvovati predavanju u predviđenom vremenu njegova održavanja nego može naknadno pogledati njegovu snimku. Snimke predavanja će biti dostupne svim polaznicima i kasnije  za ponavljanje gradiva ili naknadno rješavanje praktičnih zadataka koji su dio procesa učenja.

Učenje 360º - sveobuhvatno znanje i univerzalna primjena

Znanja i vještine usvojeni kroz akademiju omogućavaju polaznicima da samostalno implementiraju i vode cjeli proces upravljanja apsentizmom. Počevši od temeljenih pojmova, pa sve do najsitnijih detalja oko upotrebe pojedinih alata, edukacija obuhvaća sve što jednom Absence manageru ikada može zatrebati. Učenje na stvarnim slučajevima iz različitih industrija te sudjelovanje polaznika i predavača iz drugih zemalja daju puno širu perspektivu budućim stručnjacima i omogućavaju djelovanje u dijelovima kompanije i izvan matične države…  

Predavači iz različitih područja - kreiranje razmišljanja izvan okvira

Problem izostanaka radnika povezan je s mnogim područjima života i rada, od dizajniranja poslovnih procesa, napredne obrade podataka pa sve do medicine i radnog prava. Upravo zato u procesu edukacije budućih Absence managera sudjeluju različiti stručnjaci u svojstvu gostujućih predavača. Dakle, u prijenosu znanja, osim predavača iz područja absence managementa sudjeluju i liječnici, odvjetnici / advokati, profesori kinezilogije, fizioterapeuti, psiholozi,  stručnjaci za poslovno upravljanje itd.  

Mentorska podrška - za vrijeme i nakon završetka akademije

Pored predavanja i vježbi, važan dio akademije predstavlja intezivno učenje uz mentore na principu individualnog savjetovanja (rad “1 na 1”). Prije početka akadmije svaki polaznik dobija vlastitog mentora koji mu stoji  na raspolaganju za sve nejasnoće i probleme na koje naiđe tijekom akademije. Polaznici podrški imaju i nakon njenog završetka. Naime, mentori nakon završetka akademije još narednih 6 mjeseci  nadziru izradu završnog rada te implementaciju procesa upravljanja apsentizmom u organizaciju svakog polaznika… 

Minimalno ometanje redovnog rada - jedan modul svakih 7 dana

Trajanje akademije iznosi oko 3,5 mjeseca, uz dinamiku slušanja jednog modula svakih 7 dana. Polaznici većinu aktivnosti vezanih za učenje o apsentizmu mogu provoditi u vrijeme koje im najviše odgovara. Predavanja su relativno kratka, uvijek u isto vrijeme i nisu obvezna. Vrijeme potrebno za pripremu modula kao i praktične vježbe je individualni izbor svakog polaznika. Na taj način je prijenos znanja puno efikasniji a polaznici puno produktivniji, kako na svom poslu, tako i procesu učenja…

Evaluacija znanja - certifikat nakon obrane završnog rada

Koncept akademije podrazumijeva kontinuiranu evaluaciju usvojenih znanja. Za vrijeme trajanja akademije predavači i mentori vrše procjenu uspješnosti procesa prijenosa znanja i razini njegove primjene u vlastitu organizaciju svakog polaznika. Konačna procjena prije izdavanja certifikata obavlja se u formi obrane završnog rada. Naime, svaki polaznik tijekom akademije mora završiti određenih broj praktičnih vježbi. Rezultati tih vježbi predstavljaju osnovu za izradu završnog rada  – dokumenta pod nazivom “Politika upravljanja apsentizmom u mojoj organizaciji” koji polaznici izrađuju pod nadzorom svojih mentora. 

Nakon što rad dobije prolaznu ocjenu kod mentora, polaznici pripremaju prezentaciju ključnih elemenata pred komisijom koju čine predstavnici Instituta za upravljanje apsentizmom i eventualno predstavnici visokog managementa vlastite organizacije. Nakon uspješne obrane završnog rada polaznici dobivaju certifikat „Absence manager“

Edukacija managementa - radionica za poslodavce

Za uspjeh rada Absence managera potrebna bezrezervna podrška visokog managementa organizacije u kojoj su zaposleni. Stoga se  preporučuje upoznati predstavnike visokog managementa sa stanjem apsentizma u organizaciji, načinom rada budućeg Absence managera i benefitima koje će proces upravljanja apsentizmom pridonijeti ukupnoj uspješnosti managementa. Zato je u cijenu školarine uključena radionica za visoki management poslodavca, a koju će provesti stručnjaci iz Instituta za upravljanje apsentizmom (na licu mjesta ili on-line).

PREUZMITE DETALJNE INFORMACIJE O AKADEMIJI U .PDF FORMATU

Zvuči li Vam poznato?

 

 • Radnici učestalo odlaze na bolovanje, neka od njih su sigurno lažna

 • Nedostaje kvalitetne radne snage, odlaze najbolji i najproduktivniji

 • Rukovoditelji ne mogu organizirati posao jer stalno netko nedostaje

 • Troškovi poslovanja ne prestaju rasti, a radnici smatraju da im plaće stagniraju

 • Produktivnost je ispod očekivanja, radnici rade manje nego što bi trebalo

 • Radnici su sve stariji i sve bolesniji, mladi se teško uklapaju u kolektiv

 

Ako ste u organizaciji primijetili bilo koju od ovih pojava, to može ukazivati na potencijalni problem s apsentizmom

INFORMACIJE O AKADEMIJI

Termin akademije (za cijelu regiju)

ZAGREB

}

TERMINI PREDAVANJA

 • Početak predavanja siječanj 2022.
 • Trajanje 14 tjedana
 • Detaljan plan će biti dostupan prije početka predavanja 

Mjesto

E-learning platforma (nije potrebna instalacija)

Kontakt

info@absenceinsight.eu

+385 91 559 2738 (Sandra)

+385 98 253 289 (Damir)

BEOGRAD

}

TERMINI PREDAVANJA

 • Početak predavanja  januar 2022.
 • Trajanje 14 nedelja
 • Detaljan plan će biti dostupan prije početka predavanja

Mjesto

E-learning platforma (nije potrebna instalacija)

Kontakt

info@absenceinsight.eu

+385 91 559 2738 (Sandra)

+385 98 253 289 (Damir)

Podržan Viber / WhatsApp)

SARAJEVO

}

TERMINI PREDAVANJA

 • Početak predavanja januar 2022.
 • Trajanje 14 sedmica
 • Detaljan plan će biti dostupan prije početka predavanja

Mjesto

E-learning platforma (nije potrebna instalacija)

Kontakt

info@absenceinsight.eu

+387 63 061 097

+385 98 253 289 (Damir)

Podržan Viber / WhatsApp 

UPOZNAJTE TEAM

Absence management stručnjaci sa bogatim iskustvom

Sandra Ćupurdija, MBA

Sandra Ćupurdija, MBA

Predsjednica Instituta za upravljanje apsentizmom

HR konzultantica koja svoje iskustvo „duguje“ dugogodišnjem radu na HR managerskim pozicijama u vodećim hrvatskim i međunarodnim tvrtkama u različitim poslovnim sektorima. Poznaje sve razine upravljanja ljudskim potencijalima od administrativne do strateške, te uspješno prepoznaje izazove s kojima se suočavaju suvremene organizacije.

Damir Kovačević, MBA

Damir Kovačević, MBA

Dopredsjednik Instituta za upravljanje apsentizmom

Prvi stručnjak za upravljanje apsentizmom u široj regiji s više od osamnaest godina iskustva u vodećim međunarodnim i hrvatskim tvrtkama, uglavnom iz područja osiguranja. Autor je jedinstvenog modela upravljanja troškovima nastalih zbog neplaniranog izostanka radnika iz radnog procesa i osnivač Instituta za upravljanje apsentizmom iz Zagreba.

Ivan Ester, dipl.iur.

Ivan Ester, dipl.iur.

odvjetnik

Stručnjak na području radnog prava i radnih odnosa. Stekao bogato iskustvo u domaćim i internacionalnim tvrtkama u kojima je kao  osoba zadužena za sve radnopravne aspekte sudjelovao u složenim projektima restrukturiranja.

Radi kao odvjetnik u vlastitom odvjetničkom uredu.

Kristina Ercegović, MBA

Kristina Ercegović, MBA

Poslovni konzultant

Privatna poduzetnica i poslovni konzultant na području razvoja poslovanja s osobitim naglaskom na razvoj dobrobiti radnika. Kristina je vlasnik licence Business caffe konferencija te je autor nekoliko knjiga s područja osobnog i poslovnog razvoja.

dr. Srebrenka Mesić

dr. Srebrenka Mesić

kontrolor u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje

Liječnica s višegodišnjim iskustvom na području problematike medicine rada. Predsjednica je Sekcije za ocjenu radne sposobnosti pri Hrvatskom liječničkom zboru i prva dopredsjednica Hrvatskog društva medicinskih vještaka zdravstvenog osiguranja. Koautorica je udžbenika Medicinskog fakulteta u Zagrebu “Ocjena radne sposobnosti u zdravstvenom i mirovinskom sustavu”.

Nenad Vojnović, dipl.iur

Nenad Vojnović, dipl.iur

Advokat

Specijalist iz oblasti radnog, privrednog i poreskog prava te predavač na Advokatskoj akademiji Advokatske komore Srbije, Ima višegodišnje korporativno iskustvo u managementu ljudskih potencijala kao i bogatu sudsku praksu vezanu za radno pravo. Ćlan je Upravnog odbora Interallis Chemicals grupe i potpredsednik Upravnog odbora OFK Beograd. Partner u advokatskoj kancelariji “Kovačević – Kolešan” iz Beograda

Aida Kosović, dipl.iur

Aida Kosović, dipl.iur

Pravni savjetnik

Samostalni konzultant iz oblasti radnog i ugovornog prava. Kroz svoju bogatu karijeru radila je u pravnim oblastima koje imaju privredni subjekt u svom fokusu. Bogato iskustvo je stjecala radom u notarijatu, advokaturi, javnoj upravi i međunarodnoj korporaciji.  Trenutno radi kao vanjski savjetnik za pravnu podršku tvrtkama bez uposlenog internog pravnika. 

Zvanje diplomiranog pravnika je stekla na Pravnom fakultetu u Sarajevu, a magistarsku tezu obranila na Centru za postdiplomske studije na temu radnih odnosa.

Mira Mitrović

Mira Mitrović

dipl.fizioterpeut

Strukovni fizioterapeut, dugogodišnji profesor Masaže u Srednjoj medicinskoj Farmaceutsko – fizioterapeutskoj školi u Beogradu, licencirani međunarodni Shiatsu praktičar, Yumeiho  terapeut, Kraniosakralni terapeut Upledger-ove škole. Dugogodišnji instruktor Miofascijalne relaksacije i Trigger terapije. Osnivač i direktor kompanije za office masaže, promociju zdravlja i wellbeing-a u firmama “BizPliz”, Terapijskog centra “BodyCode” i  Udruženja za promociju zdravlja “Dodirom do zdravlja”…

dr. Sandra Stanić, spec.gin.

dr. Sandra Stanić, spec.gin.

Liječnik - specijalist

Liječnica s višegodišnjim iskustvom na području porodične medicine. Bogato iskustvo je stkela kroz više od 15 godina rada kao porodični lekar u Domu zdravlja. U međuvremenu je postala specijalist ginekologije i opstetricije te radi kao ljekar specijalist u Beogradu.

Josip Habljak, prof

Josip Habljak, prof

prof. kineziologije / osobni trener

Osobni trener s dugogodišnjim iskustvom u prevenciji muskulo-skeletalnih bolesti i sindroma uzrokovanih manjkom kretanja i nepravilnim stavom. Sudjeluje u organiziranju i izvođenju posebno dizajniranih vježbi na radnom mjestu.

Izdvojene reference

MOGUĆNOST STIPENDIRANJA INDIVIDUALNIH POLAZNIKA

Za individualne polaznike postoji mogućnost stipendiranja dijela iznosa školarine za Absence akademiju. Stipendija može iznositi maksimalno 50% iznosa školarine. Zainteresirani za korištenje stipendije moraju proći selekcijski postupak, a dodjelu stipendije odobrava predsjednica Instituta temeljem kriterija definiranih internim aktom.

Prijave za program stipendiranja potrebno je podnijeti putem e-maila na adresu: info@absenceinsight.eu (u predmet upisati “Prijava za stipendiju”).   

Kontaktirajte nas

ADRESA

Institut za upravljanje apsentizmom, Fancevljev prilaz 9, 10000 Zagreb

E-MAIL

info@absenceinsight.eu

TELEFON

+385 98 253 289

+385 91 559 2738

POŠALJITE NAM PORUKU

Poslodavci kao inkvizicija: u lovu na (fantomska) lažna bolovanja

U javnosti iznesena teza o 30% lažnih bolovanja predstavlja najobičniju floskulu proizišlu iz pogrešne interpretacije podataka i dugoročno može dosta naštetiti konkurentnosti gospodarstva u uvjetima manjka radne snage. U 2021. godini, broj dana bolovanja je prvi put...

Održana radionica u HUP-u na temu prevencije “lažnih” bolovanja

Zagreb 15.11.2019. U organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca održana je radionica na aktualnu temu tzv. "lažnih bolovanja". U nazočnosti gotovo stotinu predstavnika najvažnijih tvrtki iz cijele Hrvatske, predavači iz Instituta za upravljanje apsentizmom iz Zagreba su...

Poslodavci opet na gubitku. Zbog bolovanja troškovi rada porasli za novih 400 milijuna kuna

Poslodavcima broj dana i trošak bolovanja eksponencijalno rastu, a HZZO-u padaju. Kako je to moguće?  Prebacuje li se trošak bolovanja poslodavcima namjerno ili je krivnja na njima samima? U dvije godine milijardu kuna dodatnih troškova za poslodavce U izvješću...

Hrvatska pošta – prva organizacija s certifikatima “Absence specialist”

Hrvatska pošta je prva organizacija u široj regiji koja ima vlastite certificirane stručnjake za upravljanje izostancima radnika iz radnog procesa. Certifikat "Absence specialist" je uručen  polaznicima interne akademije koji su u proteklih nekoliko mjeseci vrijedno...

Konferencija o apsentizmu by Adecco

Prva konferencija posvećena problemu apsentizma u regiji

Prva generacija Absence managera započela školovanje…

Polaznici prve generacije Absence akademije uspješno započeli su svoje školovanje za buduće stručnjake za područje upravljanja izostancima radnika (upravljanje apsentizmom).

Absence Academy – program edukacije budućih stručnjaka za upravljanje apsentizmom

Absence Academy je program specijalizirane edukacije za buduće stručnjake na području upravljanja izostancima radnika iz radnog procesa (upravljanje apsentizmom). Certificirani Absence manageri svojim poslodavcima omogućavaju značajne uštede i poboljšavaju produktivnost i efikasnost tvrtke.

IZOSTANCI S POSLA – novi alati daju puno bolje rezultate od strogih kontrola i kazni

Zašto mjere za smanjenje bolovanja i drugih izostanaka koje provode poslodavci ne daju željene rezultate ? Kako se treba upravljati apsentizmom ? Više o navedenoj temi pročitajte u članku časopisa Lider od 24. studenog 2017.   Verziju u .pdf formatu...